RSS Twitter Facebook 

ponedeljak, 18 februar 2013 10:48

Deset najljepših filmskih poljubaca

Fraza „filmski poljubac“ nije nastala tek tako. Iza nje stoje brojne scene savršenih poljubaca koji decenijama mame uzdahe. Pogledajte listu deset najboljih, koju je priredio „Daily Telegraph“.

Na vrhu liste našao se legendarni poljubac iz filma „Odavde do večnosti“ posle kojeg su mnogi parove pokušavali da magiju poljupca na plaži ponove u svojim vezama. „Niko me nikada nije ljubio kao ti“, rečenica koju Debora Ker u tom trenutku izgovara Bertu Lankasteru ušla je u antologiju najpoznatijih filmskih fraza.

Još jedna mitska romansa dala je nestvarno lijep filmski pljubac. U jednom od najromantičnijih scena filma „Prohujalo sa vihorom“ Klark Gejbl kaže Vivijen Li da će da je poljubi. A potom to učini, onako baš filmski, strasno, dovoljno za vicešampionsku poziciju.

Ko je rekao da samo mi ljudi razmjenjujemo nježnosti, taj sigurno nije gledao Diznijev animirani film „Maza i Lunja“. Večita priča o romansi između skitnice i dame iz visokog društva kulminira poljupcem tokom romantične večere, pokazujući da za ljubav i romantiku pare nisu potrebne.

I akcioni heroji mogu biti romantični! Pogledajte samo Spajdermena koji je pokleknuo čarima lepotice Kirsten Danst. Mada je ona kasnije priznala da je to bila „veoma ljigava i nimalo romantična scena“, poljubac naopačke oduševio je mnoge.

Želežničke stanice kao savršeno mesto za poljubac najbolje su promovisali Seila Džonson i Alek Harvi u završnoj sceni filma „Kratak susret“ iz 1945. godine. Romantični poljubac za kraj tako se našao na petom mestu.

Da je život divan pokazao nam je Frenk Kapra još daleke 1946. godine u crno-belom klasiku „Divan život“. A ni ljubljenje nije ništa manje divno, pokazali su nam Džejms Stjuart i Meri Heč Bejli kada su konačno dobili zasluženi medeni mjesec.

Plesni klasik za sva vremena, film „Prljavi ples“ osim disko himni dao je nezaboravnu scenu ljubljenja. Patrik Svejzi i Dženifer Grej postali su uzori mnogim parovima na podijumu, nakon što su se strasno poljubili posle još strasnijeg plesa.

Osmo mjesto zauzeli su mlađani Mekoli Kalkin i Ana Klamski neodoljivim poljupcem u filmu „Moja devojka“. Kada je 1992. godine po prvi put dodeljena MTV filmska nagrada za najbolji poljubac, upravo su njih dvoje osvojili najveći broj glasova.

Deveto mjesto pripalo je Rajanu Goslingu i Keri Maligen za poljubac u filmu „Vozač“. Pravi filmski polubac došao je neposredno pre nego Gosling učini užasno nasilno djelo.

Listu deset najboljih poljubaca zatvaraju Hit Ledžer i Džejk Gilenhol u kaubojskoj intimnoj drami „Planina Broukbek“ Anga Lija. Jer, šta bi radila dva kauboja u dugim hladnim noćima osim razmenjivala nežnosti?