RSS Twitter Facebook 

petak, 01 februar 2013 11:42

Najbolje plaćene filmske ubice

Zanimanje plaćenog ubice nije nešto što ćemo cijeniti u stvarnosti,ali  moderna istorija filma ispisana je ulogama sjajnih negativaca. Predstavljamo likove koji su ostali zapamćeni kao najbolji egzekutori na zadatku.

Nikita, 1990
Prvo pa – žensko! Narkomanka koja je uhapšena, "reprogramirana" i transformisana u fatalnu kombinaciju estrogena jedna je od najpoznatijih plaćenih ubojica filmskog sveta. Naravno, govorimo o francuskom originalu u kojem je En Pariljo bila opaka Nikita, ne o američkom rimejku.

Leon, 1994
Još jedan Francuz sa pištoljem, ovoga puta Žan Reno, u jednom stanu ispred koga se nalazi Geri Oldman sa značkom a u koji ulazi 12-ogodišnja Natali Portman, Lolita iz komšiluka koja je uz to svejdok korumpiranog djelovanja policije.

Džuls i Vinsent(Petparačke priče, 1994.)
Ubice, onako kako samo Tarantino zna da zamisli – Džon Travolta i Samjuel L. Džekson siju strah uz priču o razlici evropskih i američkih prehrambenih navika u fast fud restoranima, citiranjem Biblije pri prosipanju mozgova i jednim tajanstvenim svijetlećim paketom u crnom kovčegu.

T-800 (Terminator, 1984)
Prije nego što je postao pozitivac, Arnold Švarceneger je karijeru izgradio kao loš momak, egzekutor od krvi, mesa i žica. Kao kiborg koji je stigao iz budućnosti Arni je sijao smrt.

Anton Čigur (Nema zemlje za stare, 2007)
Havijer Bardem nedavno je sa "Skajfolom" ponovo zaradio titulu jednog od najboljih negativaca godine, ali je 2007. u hitu braće Koen odradio kraljevski posao kao gotovo stripovski ubica s neobičnim oružjem i daleko neobičnijom frizurom.