RSS Twitter Facebook 

subota, 26 januar 2013 09:40

Najbolja filmska vjenčanja

U susret novom potencijalnom britanskom filmskom hitu, "I Give It a Year", koji počinje urnebesnom scenom vjenčanja, britanski Independent napravio je listu najboljih svadbenih scena prikazanih na velikom platnu.

Kada jedan film počne romantičnom scenom vjenčanja, to obično znači da će nešto krenuti naopako. Tako i jeste u novom filmu Dema Mazara „I Give It a Year”, u kome sve zvanice, uključujući i sveštenika, vjeruju da je mladencima - urednici magazina Net (Rouz Birn) i sirotom piscu Džošu - (Rejf Spol) suđeno da se rastanu prije prve godišnjice.

U scenu vjenčanja ubačeni su i sumnjičave prije i prijatelji, brojni gosti i čudan kumov govor. Ono što je reditelj shvatio, poput mnogih kolega prije njega, jeste da najbolju filmsku scenu vjenčanja ne čini romansa već sve ostalo.
Evo nekih od najboljih filmskih svadbi, po izboru britanskog Independenta:

The Graduate (1967)
Diplomac

Ben Bredok (Dastin Hfoman) upropastio je veliki dan Elejn Robinson (Ketrin Ros) tako što je upao u crkvu, pobio se sa nekoliko gostiju, ukrao mladu i krstom zaglibio vrata.

U ovoj sceni nije došlo do sklapanja braka, ali ona prati zlatno pravilo filmskih vjenčanja - šta god da se desi, ljubav mora da pobedi.

The Godfather (1972)
Kum

„Nijedan Sicilijanac ne može da odbije neku molbu na dan vjenčanja svoje kćeri!”

Na početku mafijaškog epa Frensisa Forda Kopole, Konstancija „Koni” Korleone (Talija Šajer) udaje se za Karla Ricija (Đani Ruso) ali sve se vrti oko mladinog oca, Vita (Marlon Brando). Tata koristi priliku da u kući obavi porodične poslove dok se veliko italijansko vjenčanje odigrava napolju, na sunčanom danu.

Marie Antoinette (2006)
Marija Antoaneta

Kirsten Danst je mogla dva puta da se nađe na listi. Osvojila je nagradu za najbolju glumicu na Kanskom festivalu za ulogu u „Melahnoliji” Larsa fon Trira, koja počinje višeslojnom i na trenutke urnebesnom scenom vjenčanja, ali njen drugi brak bez ljubavi je taj koji je ubo u žicu.

Antoanetino venčanje za Luja XVI (Džejson Švarcman) obiluje kičom i bezbrižnoću uz muzičku pratnju „Ceremony” benda New Order. Rediteljka Sofija Kopola pokazala je da su velike svadbene scene u tradiciji njene porodice.

The Wedding Singer (1988)
Svadbeni pevač

Ovaj film pokazuje poslovnu stranu večanja. To su ljudi, od kuvara do krojača i, naravno, benda, koji u svadbi vide priliku da zarade koji dinar. Jedno venčanje stapa se sa drugim, ali najbolje je ono između Sindi i Skota na kome svadbeni pjevač slomljenog srca (Adam Sendler) krešti „Love Stinks”.

The Princess Bride (1987)
Princeza nevjesta

Urnebesna scena u kojoj se Baterkap (Robin Rajt) udaje za princa Hamperdinka (Kris Sarandon) u ugovorenom braku pokazuje značaj poštovanja svadbenog protokola.

Zabrinut da će se na ceremoniji svakoga časa pojaviti princezina prava ljubav Vestli (Keri Elvis), Hamperdink kaže svešteniku (Piter Kuk) da požuri sa čitanjem. Nažalost, u svoj toj žurbi, sveštenik izostavlja deo u kome Baterkap treba da kaže „Da”. Savršeno.

Monsoon Wedding (2001)
Monsunska svadba

Ceo film Mire Nair, osvajač „Zlatnog lava” u Veneciji, odvija se tokom četvorodnevnog indijskog venčanja. Bolivud je često bio izvor velikih svadbenih scena i tužnih ljubavi, a Mira Nair uvela je tu tradiciju u 21. vek ovom pričom o modernom ugovorenom braku.

Scena u kojoj se mlada otvara o svojoj romantičnoj prošlosti je dirljivija od sveg igranja i pevanja prije i posle toga.

Arthur (1981)
Artur

Dadli Mur je pijan u svim ključnim trenucima u ovoj klasičnoj komediji gde igra otelovljenje anti-heroja. Na dan svog venčanja on shvata da je ženidba za Suzan iz više klase (Džil Ajkenberi) prevelika cijena da bi ostavio svoju pravu ljubav, seksi konobaricu Lindu (Lajza Mineli).

Artur je toliko pijan da se sruši na putu ka oltaru.

The Deer Hunter (1978)
Lovac na jelene

U sceni u kojoj grupa radnika iz Pensilvanije prisustvuje Stivenovom (Džon Sevidž) vjenčanju nalazi se nagoveštaj traume koja će da uslijedi. To je dirljiva i strastvena scena - ceremonija sazrevanja pre nego što momci budu regrutovani i poslati u Vijetnam.

Ključni trenutak je kada mladenci piju vino iz pehara, naizgled bez prosipanja, pošto niko nije primjetio kapljicu na Andželinoj venčanici, koja će predskazati prolivenu krv i naglo odrastanje.

Wedding Crashers (2005)
Lovci na deveruše

Ovo je prvi svadbeni film namenjen isključivo muškarcima u kome se ističe činjenica da su venčanja sjajna prilika da se zabavite i napijete. Džon (Ouen Vilson) i Džeremi (Vins Von) su posrednici u razvodima koji muvaju ribe na svadbama. Sve se svodi na seriju igranja, alkoholisanja i delirijuma dok Džeremi ne napravi grešku i ode u krevet sa Glorijom (Ajla Fišer), ćerkom američkog sekretara finansija (Kristofer Voken).

Reakcija u kojoj Glorija kaže Džeremiju da je djevica je za pamćenje.

The African Queen (1951)
Afrička kraljica

Ovo je vjerovatno najromantičniji i najtužniji svadbeni obred ikada zabeležen na celuloidu. Venčanje između Čarlija (Hemfri Bogart) i Rouz (Ketrin Hepbern) odvija se na brodu na moru, vrlo romantičnom okruženju, međutim, oni su upravo osuđeni na smrt vešanjem i vjenčanje je poslednje što će uraditi prije smrti.

Fidler on the Roof (1971)
Violinista na krovu

Ima mnogo sjajnih vjenčanja u mjuziklima, ali među njima se ističe „Sunrise and Sunset” iz „Violiniste na krovu” jer pokazuje ne samo srećne mladence već i kako venčanje zbližava porodicu i zajednicu.

Four Weddings and A Funeral (1994)
Četiri venčanja i sahrana

„Working Titkle” je majstor za scene vjenčanja. Kao što naslov i kaže, ovde su na meniju četiri vjenčanja, a najbolje je ono treće po redu - između Keri (Endi Mekdauel) i Hamiša (Korin Redgrejv) dok naš smušeni junak Čarls (Hju Grant) gleda onu koja mu je izmakla.
Vrhunac njegove karijere.